Skip to content
Menu
Conflict Intern
  • Raftul cu carti
  • De ce Conflict Intern?
  • Contact
Conflict Intern

Daca nu ajuti, macar nu incurca

31 December, 202431 December, 2024 by conflict

Ne aflam in perioada aia in care toti sunt cu “new year, new me”, liste de obiective, planuri de schimbare si tot ce mai vrei sa mai adaugi tu, dar tot in perioada asta subestimam ceva – de multe ori nu doar ca nu facem o schimbare sau nu ne imbunatatim, ci chiar incurcam si punem piedici celor care fac cate ceva.

Poate te intrebi de ce fix azi, cand toti se uita cu optimism spre 2025 eu aleg sa vin cu niste afirmatii negative si sa desconsider optimismul perioadei, iar raspunsul este unul extrem de scurt – echilibru.

Nu vreau sa vin in fata ta si sa zic ca esti un om rau care incearca sa incurce, ci vreau sa iti prezint cateva moduri cum incurci pe altii fara sa iti dai seama, poate inconsitent de impactul pe care aceste lucruri le au

Cum incurcam fara sa ne dam seama?

Zici ca faci ceva si nu duci la bun sfarsit

In foarte multe situatii, tot ce face o persoana depinde si de altele. Un caz tipic este cand o echipa lucreaza la un proiect. Fiecare este responsabil de niste task-uri individuale care contribuie la proiect, iar pentru a finaliza proiectul sau pentru a ajunge la urmatoarea etapa, fiecare individ trebuie sa duca setul de task-uri la bun sfarsit. Poate tu zici ca task-ul tau nu e urgent si mai poti amana finalizarea acestuia, dar asta va duce cel mai probabil la un delay si la altcineva sau la tot proiectul… si uite asa, fara sa o faci cu intentie, ai incurcat pe toata lumea.

Exemplu a fost, hai sa zicem, mai job related, dar vreau sa fi cat se poate de constient ca si acasa faci parte dintr-o echipa cu proiecte si in grupul tau de prieteni e la fel si in comunitate este la fel. Practic, exemplul de mai sus il putem extrapola la aproape toate situatiile in care sunt cel putin 2 persoane implicate.

Complici lucrurile

Cand ai un mod clar de a rezolva lucrurile, incearca sa nu complici (de multe ori deageaba). Eu am un talent anume in a face asta si mi-e extrem de greu sa controlez aceasta apucatura.

Se leaga foarte bine de primul aspect care l-am prezentat si din multe puncte de vedere il completeaza. Cand complici lucrurile, task-ul in cauza incepe sa ocupe din ce in ce mai mult timp, care poti fi sigur ca ii va decala si pe restul si cel mai probabil o sa-i incurce.

Exista putine situatii in care chiar merita sa complici lucrurile, iar un task simplu, realizat in timp va avea de cele mai multe ori un impact mai bun si mai pozitiv.

Ceri atentie

A cere atentie poate sa insemna o groaza de lucruri. Poate ca vrei ca o persoana sa pretreaca timp cu tine, poate ii ceri sa te ajute, poate ii ceri sa te asculte, poate ai nevoie sa te plangi la cineva. Toate aceste lucruri solicita timpul unei alte persoane, timp care il poate folosi in alte scopuri.

Eu nu incerc sa insinuez ca nu ar trebui sa petreci timp cu sotia, cu copiii sau alte lucruri de genul acesta, ci doar incerc sa iti spun ca de multe ori cerem prea multa atentie si o cerem doar de dragul de a fi bagati in seama.

E foarte complicat oricum sa gasesti timp sa faci toate lucrurile care le ai de facut si daca cineva mai vine sa iti rapeasca din putinul timp, te incurca rau.

Comunici indirect sau codat

Comunicarea este un alt punct care, desi este esential, reprezinta de mult prea multe ori o pierdere de timp si care de multe ori te incurca.

Am ajuns intr-un punct in care comunicarea unui mesaj se complica atat de mult incat nu mai pricepi nimic. De prea multe ori incercam sa comunicam indirect cu scopul de a evita posibile conflicte sau sa pastram diferite aparente… si asta ii pierdere de timp – asta ca sa nu mai mentionez ca mesajul poate fi inteles gresit si sa duca la decizii gresite sau alte cele. Incearca sa comunici cat mai direct – mai ales cand e vorba de viata de familie si job.

Nu stii sa zici nu

Ai patit vreodata sa fi rugat sa ajuti cu ceva si din bun simt sa zici da? Si mai apare ceva… si inca ceva… si deja erai foarte imbarligat in cea aveai de facut… Ce se intampla de aici mai departe? Acele persoanea se bazeaza pe tine sa ii ajuti, nu mai cauta alte variante si, pentru ca tu esti complesit, ii refuzi in ultimul moment cand vezi ca nu mai sunt alternative sau ii amani si ceea ce se intampla e ca ii dezamagesti si de cele mai multe ori incurci. Trebuie sa fi realist si sa accepti ca nu poti ajuta pe toata lumea si sa spui nu. E oki. Unii se vor supara si unii vor intelege. Face parte din viata.

Nu iti asumi lucrurile

Din toata lista care am scris-o, personal, cred ca asta ma enerveaza si ma incurca cel mai mult. Ai ceva de facut, dai de o problema, intrebi cine s-a ocupat de asta? nimeni nimic. Nimeni nu isi asuma problema sa vina in fata sa zica “eu” si sa te ajute sa intelegi ce s-a intamplat, de ce a actionat asa si sa rezolvi mult mai rapid problema. E un dans stupid in care nimeni nu recunoaste nimic ca sa se ajunga la sfarsitul zilei sa se identifice vinovatul si dupa sa stea tot el suparat.

E stupid. Trebuie sa ai coloana sa iti asumi lucrurile care le faci si trebuie sa vi in fata si sa zici “eu sunt de vina. cum putem remedia?”. Asta va duce la o solutionare mai rapida, pierdere de vreme mai putina si un efort mai mic.

Cum devi constient de ce faci?

Defapt asta este intrebarea care conteaza, iar raspunsul nu e tocmai complicat. Urmareste ce faci tu si intreaba-te periodic daca ce faci tu nu cumva are un impact negativ asupra celorlalti. Trebuie sa astepte dupa tine? Se pot baza pe tine si ce pe spui?

Cu doar aceste 2 intrebari poti sa te imbunatatesti pe tema asta extrem de mult.

Multa bafta si un 2025 excelent!

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
PinterestSave

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Carti
  • Dezvoltare personala
  • Uncategorized

Recent Posts

  • Daca nu ajuti, macar nu incurca
  • Te-ai hotarat sa faci o schimbare? Vei fi testat!
  • Scandalul cu Buhnici si 5 lucruri care le putem invata ca sa nu mai fim la fel de ignoranti ca inainte
  • Cum citesc eu o carte

Archives

  • December 2024
  • July 2022
  • August 2021

dfas

fasdfasd

sdfasd

dfasdf

Tags

actiune carti citit dezvoltare personala how to obstacole vointa
©2025 Conflict Intern | Powered by WordPress and Superb Themes!