Sunt sanse foarte mari ca tu sau eu sa nu stim foarte multe lucruri despre planeta pe care traim, despre tehnologia pe care o folosim sau despre oamenii cu care interactionam. Acest motiv ar trebui sa te faca flamand sa afli mai multe, sa intelegi mai multe si sa descoperi mai multe. Sunt multe resurse care te pot ajuta sa intelegi lucrurile din jurul tau – cursuri, workshop-uri, tutoriale, seminarii, programe audio, carti etc. Dintre toate, probabil cea mai utila pentru mine sunt cartile. Poate din cauza ca m-am obisnuit sa citesc, poate din cauza ca pot evolua in ritmul meu sau poate pentru ca sunt o persoana vizuala si imi place sa vad lucrurile care le invat, dar oricare ar fi motivul, cand vine vorba de a invata sau a intelege lucruri noi, eu aleg cartile.Pe parcurs ce am citit mai multe carti, am inceput sa “rafinez” modul in care le citesc. La momentul de fata iti pot spune ca nu am abilitati de speed reading si progresul meu este unul nu tocmai rapid, dar incerc permanent sa gasesc variante pentru a imi imbunatatii abilitatile de a extrage cat mai multe informatii din cartea care o citesc in mod curent.Asta este si scopul meu in acest articol: sa iti spun care sunt lucrurile care le-am invatat si care le practic in momentul in care citesc, toate avand ca scop sa retin cat mai mult din informatiile care le consider importante intr-o carte.De la bun inceput vreau sa iti spun ca nu toate am reusit sa le implementez din prima si ca nu toate au fost neaparat pe placul meu ci cu timpul am ajuns sa le fac parte integrata din obiceiul meu de a citi.
Fara pix, citesti deageaba
Iti pot spune ca am avut o mare problema la inceput cu treaba asta… e cartea mea, o distrug toata daca subliniez sau scriu pe ea; o sa vada toata lumea care deschide cartea ce m-a interesat pe mine; o sa ma incurce daca vreodata vreau sa recitesc cartea – toate astea mi-au fost un fel de obiectii in momentul in care mi s-a spus ca daca vreau sa castig maxim din fiecare lectura, trebuie sa subliniez pe carte lucrurile care le consider importante.Dar sa lasam asta un pic deoparte si sa trecem la motivul pentru care ai vrea sau pentru care ar trebui sa vrei sa faci acest lucru; ce beneficii ai totusi daca te pui sa subliniezi?Se spune ca undeva la 80% din continutul unei carti sunt cuvinte de legatura si explicatii suplimentare si doar 20% sunt informatiile relevante, importante. La prima citire, tu trebuie sa treci prin tot textul si sa gasesti (in mod ideal sa si subliniezi) acele 20% din informatii care te pot ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile. Motivul pentru care ai vrea sa subliniezi e ca daca pe viitor vrei sa recitesti cartea, poti sa recitesti doar informatiile subliniate, care practic sunt informatiile pe care tu le consideri relevante in acea carte. Tine minte – ca sa iti insusesti o informatie noua, este nevoie sa o auzi sau sa o citesti, in medie, de 6 ori, iar daca ai subliniat pe carte, iti este mult mai usor si rapid sa iti insusesti acele informatii.
Deageaba subliniezi daca nu iti faci un rezumat
Am discutat de ce sa subliniezi, dar ar fi bine sa faci si un rezumat, exterior, independend si cel mai bine in format electronic. Eu folosesc Evernote foarte mult. E o unelta care pentru mine se potriveste perfect si care si-a dovedit plusurile in mod constant, dar variante sunt cu carul in ziua de azi.Dupa ce termin o carte, o pun pe lista de rezumate. Practic asta implica sa creez un note nou pe Evernote-ul meu si sa imi extrag fiecare lucru subliniat si sa il trec acolo, impreuna cu numarul de pagina unde se gaseste acel citat subliniat.Da-mi voie sa iti explic de ce consider ca acest lucru ma ajuta enorm: in primul rand am toate informatiile intr-o notita care o pot reciti rapid – nu e nevoie sa ma duc sa iau cartea fizic, nu e nevoie sa dau pagina ca sa gasesc urmatorul citat, pot da un search cand caut ceva anume si am acces la toate cartile oricand si oriunde sunt, pe PC, laptop sau telefon; in al doilea rand, daca a trecut jumatate de an de cand am citit cartea si nu mai inteleg exact informatia, pentru ca mi-am notat numarul de pagina unde am subliniat, ma pot intoarce rapid la acea carte si sa recitesc inca o data acele cateva pagini pentru a-mi reaminti la ce se referea acel citat subliniat; in al treile rand, am obiceiul sub citat sa imi scriu o opinie persoanala – de la modul cum as putea sa aplic acea informatie in viata mea, la cum o percep sau interpretez eu.Pe langa toate astea, mai primesti bonus faptul ca iti imbunatatesti mult abilitatile de tastat pe calculator 🙂
Reciteste cartea de la zero
Dupa ce te-am pus la lucru si ti-am zis sa iti extragi informatiile si sa le pui intr-un rezumat, vin sa iti spun ca tot ar trebui sa te intorci la cartea fizica si sa o recitesc… mda, cu tot cu cele 80% de cuvinte de legatura si explicatii suplimentare. De obicei, cand citesti o carte si subliniezi pe ea, sunt sanse mari sa notezi doar lucrurile relevante pentru tine in ACEL moment, lucru care implica ca daca viata ta se va schimba, s-ar putea sa gasesti in aceasi carte lucruri noi care la prima citire nu le-ai subliniat. Sa fim sinceri, viata e dinamica si foarte multe lucruri se schimba pe cum trece vremea. S-ar putea sa citesti o carte care are un capitol intreg despre cum sa te prezinti la un interview pentru un job, dar cand tu ai citit cartea aveai un job stabil, de care erai multumit si nu ai subliniat nimic pentru ca ti s-a parut irelevant, dar poate 2 ani mai tarziu ai fost dat afara sau poate ai simtit ca e nevoie de o schimbare si atunci s-ar putea sa fie destul de relevant acel capitor care il considerai neimportant. Si asta e doar un exemplu, dar cert este ca situatia ta in viata e in permanenta miscare, perspectiva ta asupra lucrurilor este intr-o schimbare continua, lumea in jurul tau isi modifica forma, starea si conceptele. Nu lasa nimic sa iti scape!Si inca un tip pe acest subiect. Incearca cand reiei o carte sa subliniezi cu alta culoare. Spre exemplu prima citire cu albastru, a 2-a cu negru, a 3-a cu rosu etc. Asa iti vrei putea remarca evolutia si interesul pentru acea carte.
Practica ne dezvolta
Obisnuiam sa citesc mult – cat mai multe carti, cat mai multe domenii, cat mai repede. Ajunsesem la un punct in care consideram despre propria mea persoana ca stiu enorm de multe despre vanzari, business, relatii, comunicare, planificare si tot felul. Eram mandru de mine, ma consideram superior, ziceam ca merg pe drumul cel bun… dar nimic nu se intampla.Eram plin de informatii cu ce tre facut, cum tre facut, cand tre facut – eram pregatit pentru orice, dar nu faceam nimic. Ceva mai multa vreme dupa aia, am reusit sa trec de aroganta dobandita si sa constientizez ca ajunsesem un fel de biblioteca ambulanta – aveam informatii si atat.Ceea ce nu asimilasem era ca deageaba stiu tot ce ar trebui ca sa fiu un succes daca nu si fac ceva in aceasta privinta. Ce incerc sa iti spun e ca deageaba stii sa vinzi daca nu dai telefoane sa si vinzi, deagaba stii sa planifici daca nu pui nimic pe foaie si deageaba stii perfect cum sa relationezi daca nu interactionezi cu oameni sau daca tot felul tau de comunicare il folosesti.Foarte multe carti vin cu sfaturi practice, cu idei de implementare, cu planuri step by step. Daca tu doar le citesti, faci notite si nu ajungi sa pui in practica, deageaba ai citit, pentru ca viata ta tot nu se va schimba cu aproape nimic. Ai doar noi subiecte de conversatie in cel mai bun caz.Un alt exemplu pentru asta este treaba cu video tutoriale. Deageaba urmaresti pe altii cum fac chestii in Photoshop, 3D Max sau poate PHP. Urmarirea acestora au ca scop sa iti arate, sa iti spuna ce trebuie sa faci, dar ca sa iti insusesti abilitatea, ca sa incepi si tu sa poti sa faci, trebuie la randul tau sa te bagi in acel program sau in acel limbaj de programare si sa incepi sa pui in practica ce ai vazut in tutoriale. Vezi cum iese exact ce ai vazut in video, apoi inveti sa folosesti diverse tools-uri din program sau functii din limbajul de programare, iar apoi incepi sa faci alte lucruri si asa usor usor iti insusesti acea abilitatea.Deageaba citesti daca nu si pui in practica informatiile care le gasesti in carte.
Eforturile eroice sunt egale cu zero
Un ultim lucru care mai vreau sa-l adaug este ca cititul trebuie sa fie un lucru constant, un obicei, o rutina. Ai fost vreodata pus in situatia in care te-ai apucat de sala sau de sport in general, ai tras tare, iar urmatoare zi ai fost varza de la febra musculara? Ce se intampla intr-un astfel de scenariu? Dupa ziua in care ai fost la sala, ai tras tare ca te-ai simtit motivat sa faci schimbari, te trezesti cu febra musculara puternica si zici “Azi, in starea asta nu mai pot sa merg. O sa merg maine”. Vine urmatoarea zi si inca te resimti puternic – “Nici azi nu pot sa merg”. Zi dupa zi amani sa mergi pentru ca nu ti-ai revenit din febra musculara si te trezesti ca a trecut o saptamana si acum poti sa mergi iara la sala, dar saptamana asta ai si un program incarcat, deci poate mai bine incepi in cea care vine. Si uite asa te trezesti ca iti expira abonamentul la sala si ca ai fost o singura data intr-o luna. Fie ca vorbim de sala fie ca vorbim despre citit, vorbim practic de un obicei, iar un obicei se cultiva, se dezvolta. Ceea ce trebuie sa faci este sa incepi incet si sa dezvolti pas cu pas. Deageaba citesti azi 100 de pagini si dupa trec 3 luni pana mai citesti inca o pagina. Este de preferat sa citesti zilnic cate 1/2 pagini, cat ai timp si cat te simti comfortabil, iar apoi pas cu pas maresti timpul de citit. Vei ajunge de la 2 pagini la 5 pagini pe zi, dupa la 10 si asa mai departe, dar va fi un efort facut constant, zi dupa zi. Scopul tau trebuie sa fie sa iesi din zona de comfort si incetul cu incetul sa bagi activitatea de citit in zona ta de comfort, adica sa o extinzi. In momentul in care ai facut asta, o sa constati ca nu vei mai depune nici un efort motivational sa te pui sa citesti si te poti ocupa de un alt obieci. Si da… acesta tactica o poti folosi si pentru sport sau orice alt obicei care ai vrea sa ti-l insusesti.
Sper ca acest articol sa iti fie de ajutor si astept parerea ta intr-un comment in care sa imi spui care dintre tacticile mele ti-a placut cel mai mult si care crezi ca te-ar putea ajuta cel mai mult. Pana la urmatorul articol, iti doresc toate cele bune si mult succes!