Skip to content
Menu
Conflict Intern
  • Raftul cu carti
  • De ce Conflict Intern?
  • Contact
Conflict Intern

Scandalul cu Buhnici si 5 lucruri care le putem invata ca sa nu mai fim la fel de ignoranti ca inainte

20 July, 202220 July, 2022 by conflict

Te salut! Zilele astea, cam pe tot ce inseamna online romanesc, se vorbeste despre afirmatiile facute de George Buhnici intr-un interviu. Eu n-am de gand sa iti postez aici tot ce a zis pentru ca poti gasi informatia asta cam peste tot, deci pentru ce sa o mai repetam? Dar ce vreau neaparat sa iti spun, e ca si in situatia asta, unde ai putea spune ca e foarte clar cine a gresit si in ce mod, exista totusi niste concluzii pe care le putem trage care in mare parte ne pot ajuta sa nu mai fim atat de ignoranti in ceea ce priveste planeta asta.

In viata nu exista doar 1 personaj negativ, chiar daca in mass media asa pare

Sunt zeci de oameni, daca nu chiar sute, care raspund in N feluri la afirmatiile lui George Buhnici (majoritatea condamnandu-l… in mare parte pe buna dreptate), dar opinia exprimata de el e departe sa fie singulara. Si eu, pobabil si tu, cunoastem multe alte persoane care zic ca o femeie (sau dupa caz un barbat) trebuie sa arate intr-un fel sau altul, ca unele chestii arata bine si alte arata rau. Pana si copiii, la scoala, fac misto unii de altii referitor la felul cum arata. Deci aici nu este nimic nou si singurul motiv pentru care este mediatizat acum acest caz, e faptul ca opinia a fost exprimata public de catre o persoana cu ceva mai multa influenta decat majoritatea.

Si totusi ce putem invata din asta? Chiar daca se ajunge in mediu public si intre persoanele mai influente sa se vorbeasca foarte atent si politically correct, prejudecatile, rasismul, body shaming-ul si alte lucruri de acest gen vor exista din pacate in continuare, in cercuri mai mari sau mai restranse. E un aspect care nu-l avem in control, deci sa ii dam prea multa atentie nu ne aduce nici un beneficiu real. Mai important ar fi sa incepem sa invatam sa nu lasam aceste lucruri sa ne afecteze sau sa schimbe modul cum ne privim pe noi insine.

Fericirea pentru fiecare in parte poate sa insemne altceva

Parte din afirmatia lui George Buhnici a fost ca merge pe litoral sa vada tate si chiar daca asta poate sa reprezinte un plus al unei plimbari pe plaja, sunt convins ca marea majoritate au alte motive. Fie ca vorbim despre o familie cu copii care vrea sa duca copii sa vada marea, fie ca vorbim de cupluri care indragesc sa stea la soare, motivatia fiecarui dintre noi e un pic diferita.

Dar sa nu ne rezumam la banala chestie de mai sus… sa mergem mai departe pe teritoriul motivatiei personale. Daca domnul Buhnici considera ca toti trebuie sa aratam intr-un anumit fel si sa faca sport, as dori sa mentionez ca nu toata lumea pune pret pe acelasi lucru. Poate pentru el e important aspectul fizic, dar sunt persoane care pun pret mai mult pe viata de familie si relatii. O persoana de genul s-ar putea sa fie multumita cu un aspect care nu e in standardele lui Buhnici si sa prefere decat sa mearga la “salita” sa isi petreaca acele ore cu familia, prietenii sau alte persoane importante pentru ea. E asta gresit? Te face asta defect? Deloc. E perfect normal si oki, pentru ca fiecare persoana e motivata de altceva si are alte prioritati. Faptul ca eu am alte prioritati fata de tine nu ne face pe unul mai gresit sau mai defect decat celalalt… ne face doar diferiti, iar diferit nu are nici o conotatie diferita. Eu nu sunt vlogger de tehnologie si IT, deci sunt diferit… dar nici nu cred ca ar fi bine sa fim toti vloggeri de genul… ca ar fi cam vai de curu nostru (cu sau fara celulita🙂 ).

Ce putem invata de aici? Fiecare persoana are motivatia, prioritatile si valorile proprii. Ar trebui sa stii care sunt ale tale si sa inveti sa intelegi si sa respecti ca altii au altele. Sa fim diferiti nu e o problema ci, din contra, un beneficiu, pentru ca fiecare putem aduce o contributie proprie diferita, in functie de valorile si abilitatile noastre. Singura varianta de a fi fericit este sa te ocupi si sa faci lucrurile importante pentru tine.

Intentia este nula daca nu este si actiune sau actiunea e gresita

Hai sa mergem pe premiza ca intentia lui Buhnici a fost una buna si doar vroia sa atraga atentia asupra unor probleme de nutritie, de stil de viata etc. Intentia nu a fost rea. Avem preponderent un stil de viata care este definit ca fiind sedentar, consumam majoritatea produselor pline de zahar si asa mai departe. E bine ca din cand in cand sunt persoane care incearca sa atraga atentia asupra acestor aspecte, dar crezi ca e cineva curios de tema asta la cum a pus Buhnici problema? Deageaba a plecat de la o intentie buna daca actiunea (comunicarea si modul comunicarii) a fost complet gresit. Pe langa varianta asta mai exista varianta ca ai o intentie buna si nu faci nimic, ramai doar cu intentia pentru ca in rest nu se va schimba nimic.

Ce putem invata? Sa ai o intentie si sa nu faci nimic e exact la fel ca si cum nu ai avut nici o intentie de la bun inceput. Deageaba vrei sa ii faci o surpriza frumoasa iubitei tale (intentie) daca nu mai faci nimic dupa. La fel de daunator (cateodata mai daunator) e sa ai o intentie si sa actionezi gresit. Trebuie mereu sa incerci sa materializezi intentiile tale prin actiuni clare, care sa exprime cat mai corect intentia ta initiala.

Obezitatea nu “ti se intampla” ci o alegi

Ca sa nu imi iau si eu hate cum isi ia zilele astea Buhnici, o sa mentionez ca aici nu vorbesc despre cazuri medicale unde tine de chestii care eu oricum nu le inteleg. Vreau sa iti expun problema asta un pic diferit… Eu sunt fumator (stiu ca nu e oki) de multi ani. Daca peste niste ani ma trezesc ca sunt diagnosticat cu cancer pulmonar (spre exemplu) putem spune ca “mi s-a intamplat”? Eu cred cu toata taria ca nu sta asa probleme. Aici vorbim de mici decizii care le-am luat eu zi de zi sau ora de ora cand mi-am aprins cate o tigara. Puteam sa nu o aprind, puteam sa fumez mai putin, puteam sa fac un efort sa ma las si eu mai stiu cati alti poate mai pot intra pe lista, dar concluzia e cam aceasi – mi-am facut-o cu mana mea.

E cam la fel si in multe din cazurile de obezitate (probabil majoritatea) – noi alegem ce facem peste zi, noi alegem daca facem sau nu sport, noi alegem daca mancam o chestie sau nu si asa mai departe. Problema cea mare e ca noi luam majoritatea acestor micro decizii pe pilot automat, fara sa ne gandim daca e bine sau nu, fara sa ne gandim care vor fi repercursiunile pe termen lung, fara sa ne uitam la imaginea de ansamblu si daca se aliniaza cu ce ne dorim. Maximul care il pot face altii pentru noi este sa ne puna disponibil in magazine variante de unde sa alegem, dar niciodata nu pot alege altii pentru noi.

Ce putem invata? Trebuie sa trecem in controlul vietii noastre, sa ne asumam aceste micro decizii si sa nu le mai luam pe pilot automat. Obezitatea apare tiptil tiptil cu fiecare micro decizie si tot la fel si dispare. Conteaza pentru tine acest aspect? Atunci tine doar de tine sa faci ceva in privinta asta. Si ca o mica completare, micro deciziile astea nu se rezuma doar la obezitate ci ne guverneaza mare parte din viata, pe toate planurile.

Scandalurile nu aduc schimbarea

Probabil cea mai trista treaba e ca totul va reveni la cum a fost inainte. Daca scandalul asta ar duce la o schimbare de conduita a persoanelor publice, o schimbare de abordare a oamenilor privind diferentele de aspect, sex sau eu mai stiu ce ori macar sa faca lumea mai constienta de ceva, ar fi o mare fericire, dar lucrurile nu se intampla asa de cele mai multe ori. De foarte multe ori ne asteptam ca totul sa se schimbe brusc, cand se intampla ceva major, dar istoria ne invata ca nu e chiar asa. Au fost razboaie pline de evenimente tragice si totusi tot am revenit la astfel de apucaturi expansioniste. Au fost oameni care au facut revolte si au adunat mase de oameni pentru a elimina rasismul si sexismul si totusi tot mai exista discrepante si catalogari pe aceste criterii.

Lucrurile se schimba pe moment, lucrurile negative sunt puse in reflector, iar dupa o vreme revenim la obiceiurile vechi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat pentru ca real vorbind, nu s-a schimbat nimic la noi. Noi tot asa ne vom trezi dimineata, noi tot la acelasi job mergem, noi tot cu aceleasi persoane ne intalnim si tot aceleasi lucruri le gandim. Iar cand faci acelasi lucru care l-ai mai facut, nu poti sa ai rezultate diferite.

Ce putem invata? Schimbarea incepe cu tine, nu cu ceva major care se intampla undeva. Daca tu azi esti un pic mai oki (0.001%) si lucrezi in fiecare zi sa fi un pic mai oki, pe termen lung vei fi mult mai oki. Acel “un pic” zi de zi se face “enorm de mult” in niste ani. Si daca continuam ideea, un om mai oki azi, inca un om mai oki maine si tot asa, in niste ani, zici ca e alta tara. Nu astepta sa faca altii ceva ca sa incepi sa faci si tu ci fii tu cel care il influenteaza pe cel de langa tine sa fie mai bun.


In final, as spune ca sunt multe lucruri care le mai puteam diseca aici, fie referitor la afirmatiile lui George Buhnici, fie prin simpla dezvoltare a acestor 5 lucruri mentionate mai sus, dar inceputurile pentru schimbare sunt directia, iar strategia se poate rafina ulterior. Cu siguranta vom mai apuca sa povestim multe alte lucruri pe tema dezvoltarii personale in alte articole.

Nu uita ca poti invata cate ceva din orice situatie, daca vrei si esti atent.

PS: De partea cu sotia care arata ca o minora nu am simtit nevoia sa zic nimic pentru ca sunt 100% sigur ca a fost o exprimare nefericita si nu are legatura cu pedofilia. Motivul pentru care toti se leaga si de asta este ca a frustrat multa lume prin afirmatiile care le-a facut si acum o sa ii dea lumea in cap cu absolut tot ce a gresit, implicit treaba asta cu pedofilia.

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
PinterestSave

2 thoughts on “Scandalul cu Buhnici si 5 lucruri care le putem invata ca sa nu mai fim la fel de ignoranti ca inainte”

  1. Mark says:
    7 September, 2022 at 00:32

    Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.

    Reply
  2. TikTok Downloader says:
    29 August, 2024 at 00:37

    Your writing has a way of resonating with me on a deep level. It’s clear that you put a lot of thought and effort into each piece, and it certainly doesn’t go unnoticed.

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Carti
  • Dezvoltare personala
  • Uncategorized

Recent Posts

  • Daca nu ajuti, macar nu incurca
  • Te-ai hotarat sa faci o schimbare? Vei fi testat!
  • Scandalul cu Buhnici si 5 lucruri care le putem invata ca sa nu mai fim la fel de ignoranti ca inainte
  • Cum citesc eu o carte

Archives

  • December 2024
  • July 2022
  • August 2021

dfas

fasdfasd

sdfasd

dfasdf

Tags

actiune carti citit dezvoltare personala how to obstacole vointa
©2025 Conflict Intern | Powered by WordPress and Superb Themes!